Okres intensywnego wzrostu i rozwoju intelektualnego to czas, kiedy należy szczególnie zadbać o właściwe pożywienie. Ogólne zasady żywienia osób zdrowych i chorych na fenyloketonurię są identyczne. Pacjenci z fenyloketonurią powinni jednak przestrzegać dodatkowych zasad w prowadzeniu diety.
Dzieje się tak, ponieważ podstawą leczenia fenyloketonurii jest dieta z ograniczeniem fenyloalaniny. Z tego powodu osoby z PKU powinny przestrzegać zaleceń dietetyków i ogólnych zasad żywienia.
Pamiętaj:
• Staraj się jeść regularnie pięć razy w ciągu dnia
• Odpowiednio wyliczoną przez lekarza ilość preparatu PKU przyjmuj co najmniej w trzech porcjach. Cała dzienna dawka preparatu PKU przyjęta jednorazowo może zachwiać równowagę metaboliczną organizmu
• Dieta niskofenyloalaninowa wymaga stosowania preparatu PKU. Preparaty PKU pokrywają 70–80% dziennego zapotrzebowania na białko.
• Poproś dietetyka o pomoc w ustaleniu urozmaiconych jadłospisów, które będą zawierały odpowiednią ilość wszystkich składników pokarmowych – witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych
• Pamiętaj o ruchu i aktywności fizycznej. Nieprawidłowo zbilansowana dieta, w której kaloryczność przekracza zapotrzebowanie, prowadzi do nadwagi i otyłości. Natomiast dieta z niedoborem energii prowadzi do zaburzeń rozwoju fizycznego i emocjonalnego
• Licz ilość spożywanej fenyloalaniny, białka, kalorii
• Sprawdzaj regularnie stężenia fenyloalaniny. Tylko w ten sposób możesz kontrolować swoją chorobę
• Nie „podjadaj” między posiłkami
• Nie zastępuj pełnowartościowego posiłku słodyczami oraz słodkimi napojami
Na podstawie: dr n. med. Hanna Romanowska, „Żywienie nastolatków z PKU po 15. Roku
życia”, www.milupa.pl.