Ciasto naleśnikowe:
Do miski należy wsypać koncentrat mąki, do tego zamiennik jajka stopniowo dolewając wody należy zmiksować na jednolitą masę o płynnej konsystencji lecz nie za rzadkiej tak by ciasto mogło się swobodnie rozprowadzać na patelni. Następnie dodajemy cukier waniliowy, 3 łyżki oleju, odrobinę soli do smaku i zmiksować wszystko na wolnych obrotach. Aby naleśniki były bardziej aromatyczne można również dodać odrobinę olejku do ciasta o zapachu wanilii. Naleśniki smażyć na specjalnej patelce bez dodatku tłuszczu.
Jabłka:
Jabłka należy obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (wg uznania). Wrzucić je do garnuszka podlać odrobiną wody dodać do tego 2 łyżki cukru i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą w miarę miękkie. Pod koniec duszenia dodać mielony cynamon, wymieszać poddusić na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty i wyłączyć. Nadzienie gotowe.
Z powyższego przepisu wyszło 8 naleśników co ja podzieliłam na 3 porcje. Równie dobrze przepis może być przygotowany dla 3 osób bądź jednej wg uznania. Smacznego:)
Ilość fenyloalaniny: 60,1 mg
Ilość białka: 2,7 g
Ilość energii: 1621 kcal
Dla ilu osób jest danie: 1-3